Debavurarea si sanfrenarea metalelor - Operatiuni utile in sudura de calitate

 1. Ce este debavurarea pieselor?
  1. Functiile debavurarii pieselor
  2. Modalitati de debavurare a pieselor metalice
 2. Ce este sanfrenarea metalelor?
  1. Utilitatea sanfrenarii metalelor
  2. Sanfrenarea manuala si automata a pieselor metalice
 3. Sfaturi utile pentru realizarea unor suduri de calitate

Confectiile metalice reprezinta activitati de baza intr-o gama variata de industrii. Printre tehnologiile implicate in acest domeniu se numara sudura pieselor metalice. Rezistenta unei suduri este, de cele mai multe ori, extrem de importanta, un rol esential in acest sens avandu-l pregatirea materialelor in asa fel incat sa rezulte o conexiune cat mai puternica si mai rezistenta in timp. Printre operatiunile de pregatire a pieselor inainte de sudura se numara sanfrenarea si debavurarea pieselor metalice, care ofera numeroase avantaje in cazul in care sunt aplicate in mod corect si cu tehnologii corespunzatoare. Multa vreme aceste proceduri au fost realizate in mod manual, insa, in prezent, din ce in ce mai multi meseriasi utilizeaza aparaturi automatizate, care vin cu rezultate de calitate inalta, intr-o perioada scurta de timp.

In articolul de mai jos vei afla ce este debavurarea si sanfrenarea pieselor metalice, care sunt functiile atinse prin implementarea lor si care sunt principalele modalitati de executare, ce pot fi folosite in fabrici si ateliere. In plus, vei putea consulta unele sfaturi utile, de real ajutor pentru a obtine suduri de calitate, indiferent de materialele intrebuintate si de tipurile de sudura pusa in practica.

Ce este debavurarea pieselor?

ce este debavurarea pieselor-min

In toate industriile este necesara folosirea unor piese metalice pentru a construi diferite mecanisme. In cazul tablelor metalice de diverse grosimi, dar si a tevilor si conductelor variate se realizeaza conexiunea prin intermediul sudurii. Indiferent de tipul de utilaj ales pentru realizarea sudurii este necesara parcurgerea unui pas anterior, si anume cel al pregatirii materialelor. Prin anumite operatiuni specifice se vor oferi conditii in vederea obtinerii unor suduri de foarte buna calitate, care sa reziste la sarcini majore.

Debavurarea se refera la acel proces care permite indepartarea diverselor reziduuri ce raman pe piesele metalice taiate prin diverse metode. Indepartarea bavurilor are efecte benefice multiple si, de aceea, nu trebuie sa fie pierduta din vedere in domeniul confectiilor metalice.

Functiile debavurarii pieselor

Debitarea pieselor metalice prin diverse tehnologii, cum ar fi taierea cu plasma sau cu laser si cea cu oxygaz, face ca pe marginile pieselor sa ramana diferite reziduuri care, neindepartate, ar putea duce la aparitia unor probleme. Prin debavurare se ating cateva functii esentiale:

 • Inlaturarea reziduurilor permite un contact cat mai strans intre piesele ce urmeaza a fi sudate. In lipsa debavurarii este posibil ca piesele sa nu incapa in cadrele pentru sudura, lucru ce ingreuneaza foarte mult activitatea;
 • Prin debavurare se indeparteaza si marginile ascutite ce rezulta in urma taierii. Operatiunea, cunoscuta in limbajul de specialitate de zencuire, indeparteaza posibilitatea producerii unor accidente periculoase (aparitia unor taieturi pe parti ale corpurilor manipulantilor partilor metalice). Prin realizarea unor muchii rotunjite se poate aplica usor vopseaua, fiind stiut faptul ca aceasta adera cu dificultate pe muchii ascutite;
 • Debavurarea are rolul de indepartare a stratului de oxid ce se depune pe piesa metalica, in cazul in care aceasta a fost taiata prin intermediul flacarii oxygaz. Daca oxizii raman pe piesa, este incurajata coroziunea chimica ce poate sa duca la probleme semnificative;
 • Debavurarea este si o metoda utila de finisare a pieselor metalice prin obtinerea unor suprafete plane.

Modalitati de debavurare a pieselor metalice

Debavurarea pieselor metalice poate fi efectuata atat prin mijloace manuale, cu ajutorul unor scule specifice, cat si prin intermediul masinilor automatizate. In cazul primului procedeu se folosesc polizoarele manuale. Procedeul este util, in special, in cazul debavurarii unor piese metalice de dimensiuni limitate si reduse ca numar. Avantajul acestei metode este dat de pretul accesibil al sculelor folosite si de posibilitatea aplicarii pe o varietate de forme.

Neajunsul metodei sta in durata lunga de timp ce este necesara pentru punerea ei in practica si in obligativitatea existentei unor lucratori specializati, cu experienta in domeniu, care stiu sa foloseasca polizorul cu precizie si in conditii de maxima siguranta. Un alt element negativ este dat de posibilitatile destul de mari de a aparea accidente de munca, prelucrarea metalului facandu-se manual.

A doua metoda, cea de utilizare a unor masini automatizate, este de dorit, pentru ca prin intermediul acestor utilaje de confectii metalice se pot prelucra cantitati mari de piese metalice in conditii de siguranta maxima si la un nivel de calitate inalt. Procedura este utila, in special, in cazul in care este necesara producerea in masa a unor piese debitate cu laser sau plasma. Intr-o astfel de situatie debavurarea manuala nu ar putea face fata nivelului major de piese ce trebuie sa fie prelucrate. Diversele studii au aratat ca prin utilizarea unei masini automate de debavurat se poate creste productia cu procente semnificative, de pana la 30%.

In magazinele de specialitate exista masini de debavurat pe o singura parte sau pe ambele parti. Aceste utilaje pot fi folosite la debavurarea unor piese metalice cu grosimi de pana la 100 mm prin intermediul unor curele abrazive automatizate si a unor discuri cu perii ce rotunjesc marginile. Tehnologia moderna duce in acest caz la economii semnificative de timp si de bani prin cresterea productivitatii, prin micsorarea numarului de angajati necesari si prin eliminarea in totalitate a pericolului de accidentare.

Ce este sanfrenarea metalelor?

Sudura metalelor, fie ca este vorba de tabla cu grosime variabila, fie de teava de diametre diverse, este cea mai buna varianta de conexiune a mai multor piese metalice, in vederea construirii instalatiilor de diferite tipuri sau a unor utilaje metalice. Succesul in aceasta operatiune depinde nu doar de calitatea aparaturii folosite, ci si de utilizarea unor tehnice speciale, care sa permita realizarea unor suduri la cele mai inalte standarde.

O astfel de operatiune este sanfrenarea. Aceasta reprezinta operatiunea prin care li se dau pieselor metalice ce urmeaza a fi sudate margini tesite in unghiuri variabile. Sanfrenarea s-a dovedit a fi una dintre cele mai utile metode de realizare a unei suduri rezistente. In privinta aplicarii ei in practica, poate fi executata manual, prin intermediul diferitelor scule de taiere si automatizat, prin folosirea unor masinarii compacte sau stationare.

Utilitatea sanfrenarii metalelor

Inca de la inceputul folosirii sudurii pentru realizarea conexiunilor intre piese metalice diverse s-a observat ca alipirea a doua suprafete perfect plane nu ofera intotdeauna cele mai bune rezultate. Prin numeroase incercari s-a ajuns la concluzia ca prin crearea unui sant, cunoscut sub numele de sanfren, pe muchiile celor doua piese metalice ce urmeaza a fi sudate creste semnificativ calitatea sudurii. Principalele functii ale sanfrenarii sunt:

 • Sanfrenarea este o metoda ieftina si usor de pus in practica pentru realizarea unor suduri foarte rezistente;
 • Prin indepartarea marginilor ascutite se reduce semnificativ posibilitatea ranirii persoanelor ce manipuleaza piesele metalice;
 • Prin aplicarea unor pante poate fi imbunatatita aparenta optica a pieselor metalice;
 • Prin intermediul sanfrenarii se pot da pieselor metalice forme complexe.

Sanfrenarea manuala si automata a pieselor metalice

Operatiunea de sanfrenare si-a dovedit valoarea si, de aceea, se opteaza pentru ea intens, in special, in cazul sudurilor ce trebuie sa sustina o greutate insemnata, fiind potrivita, asadar, intr-o gama variata de industrii. Tablele si tevile sudate prin aplicarea acestei metode ofera o rezistenta mare, fara a fi necesare operatiuni suplimentare dupa finalizarea sudurii. In cazul pieselor de mici dimensiuni si putin numeroase ca numar, sanfrenarea poate fi facuta manual, prin folosirea diverselor fierastraie de debitat metal, cum ar fi fierastraiele cu banda, cu disc, pendulare si orbitale. Rezultatele obtinute prin aplicarea acestei tehnologii depind foarte mult de priceperea lucratorului, in multe cazuri unghiul necesar fiind obtinut cu dificultate. Muncitorii lipsiti de experienta nu vor putea sa faca o lucrare corecta, ceea ce poate duce la realizarea ulterioara a unor suduri deficitare.

Prin sanfrenarea automatizata a tablelor metalice si a tevilor este posibila obtinerea unor unghiuri interioare si exterioare intre 15 si 75 de grade. Pot fi utilizate diverse tipuri de masini de sanfrenat, cum ar fi cele pentru tabla, pentru tevi sau cele de nivel industrial, ce pot fi folosite in orice imprejurare. Cu ajutorul acestor dispozitive se pot executa fatete oblice la marginea unei suprafete plane sau la extremitatile gaurilor cilindrice. Prin aceste doua proceduri se usureaza mult sudarea sau nituirea pieselor metalice.

Sfaturi utile pentru realizarea unor suduri de calitate

sfaturi utile pentru realizarea unor suduri de calitate-min

Sudarea metalelor este cea mai utilizata metoda de imbinare a diverselor tipuri de metale si aliaje metalice (otel, otel inoxidabil, aluminiul si aliajele lui, nichelul si aliajele lui, cuprul, titanul si fonta). Prin intermediul acestei tehnologii se obtine o imbinare rezistenta si etansa. Avantajele sudarii sunt multiple:

 • Exista o multitudine de echipamente ce pot fi utilizate atat la interior, cat si la exterior;
 • Pot fi alese utilaje portabile, cu dimensiuni si greutati reduse sau unele de tip industrial;
 • Costurile sunt accesibile, echipamentele au preturi relativ scazute, iar consumabilele fiind ieftine;
 • Sudarea poate fi facuta manual sau automat.

Cele mai utilizate tipuri de aparate de sudura sunt:

 • Aparatul de sudura de tip MMA cu electrozi inveliti. Echipamentul este util pentru lipirea pieselor metalice diverse si este considerat cel mai popular dintre toate, fiind preferat de profesionisti si de amatori, deoarece este relativ usoara invatarea procedurii de sudura corecte. Acest tip de aparat are un pret accesibil;
 • Aparatele de tip MIG/MAG. Echipamentele acestea functioneaza cu ajutorul unui gaz inert sau activ, ce are rol de a proteja zona de sudura;
 • Aparatul de sudura de tip TIG. Dispozitivul foloseste electrozi neconsumabili de tungsten sau wolfram;
 • Aparatul de sudura autogen, cu flacara oxiacetilenica. Se utilizeaza pentru sudura, dar si pentru topirea sau taierea metalelor.

Pentru obtinerea unor suduri de calitate, in conditii de maxima siguranta, specialistii si mesterii cu experienta au cateva sfaturi ce trebuie numaidecat respectate:

 • Echipamentele intrebuintate trebuie sa fie de cea mai buna calitate, sa se afle intr-o stare perfecta de functionare, fara sa li se aduca niciun fel de improvizatii si defecte;
 • Consumabilele (electrozi, sarma de topit si gazele) asigura calitatea sudurii, de aceea trebuie sa fie unele de tip premium;
 • Masinile automate de sudura, precum si cele utilizate in pregatirea sudurii (de debavurat si de sanfrenat) ofera calitate maxima, viteza de executie, economii de bani si productivitate maxima;
 • Masurile de siguranta trebuie sa fie respectate intocmai, atat in ceea ce priveste echipamentul de protectie, ce trebuie folosit intotdeauna, cat si in ceea ce priveste manipularea si utilizarea diverselor tipuri de scule si echipamente folosite in timpul activitatii de productie (masca, manusi, sort, imbracaminte, incaltaminte);
 • Masina de sudura trebuie sa fie aleasa in functie de necesitati. Exista tipuri specifice unui anumit metal, putandu-se astfel obtine rezultate maxime. De exemplu, pentru sudarea otelului inoxidabil, cele mai bune rezultate sunt obtinute cu ajutorul aparatului de sudura de tip TIG, pe cand aluminiul este sudat mai usor cu aparatul de tip MIG;
 • Alegerea amperajului ideal duce la efectuarea unor suduri corecte. Regula de baza in aceasta privinta este ca amperajul trebuie sa fie in concordanta cu duritatea metalului de sudat (cu cat metalul este mai dur, cu atat amperajul trebuie sa fie mai mare);
 • Sudura se realizeaza prin emiterea unor gaze ce pot afecta sanatatea umana, de aceea trebuie sa se ia precautii si in aceasta privinta. Pe cat posibil activitatea de sudare trebuie sa se faca in aer liber, iar daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa se asigure o ventilatie corespunzatoare a spatiului si sa se utilizeze masti de protectie;
 • Aparatele de sudura trebuie sa fie intretinute in mod corespunzator. Atentia in acest caz duce la prelungirea duratei de viata a dispozitivelor, dar si la evitarea aparitiei unor defectiuni care se pot solda cu accidente de munca grave.

In concluzie, lucratorii din domeniul confectiilor metalice trebuie sa cunoasca importanta tehnologiei debavurarii si sanfrenarii, principalele metode prin care aceste operatiuni pot fi implementate si avantajele majore de care se pot bucura prin utilizarea unor dispozitive automatizate, ce ofera precizie maxima si productivitate sporita.

Comentarii

Articole similare