Dotarea unui atelier de confectii metalice - Organizare, scule si masuri de siguranta

 1. Atelierul de confectii metalice si dotarea lui
 2. Recomandari de scule si unelte necesare pentru dotarea unui atelier de confectii metalice
  1. Scule pentru gaurit si insurubat in dotarea unui atelier de confectii metalice
  2. Scule pentru debitat in dotarea unui atelier de confectii metalice
  3. Echipamentele pentru sudura utilizate in confectii metalice
 3. Dotarea atelierului de confectii metalice - masuri de siguranta de aplicat

Una dintre afacerile profitabile din Romania este atelierul de confectii metalice. Aceasta idee de business a fost recomandata chiar si de micii afaceristi care au demarat-o chiar in curtea locuintei, la inceput ocupandu-se de lucrari mai simple si mai migaloase, apoi de proiecte mai complexe, cu profile mai grele, dar mai bine platite. Organizarea unui atelier de confectii metalice presupune, insa, nu doar vointa si curaj, ci cunostinte numeroase si o anumita investitie in spatiu, scule si unelte necesare, pentru ca doar asa vor fi obtinute produse de calitate, folosite in tot felul de domenii de activitate.

In articolul de mai jos vei descoperi ce este un atelier de confectii metalice, cum se organizeaza eficient acest spatiu, ce fonduri pot fi obtinute pentru demararea lucrarii si care este echipamentul de lucru de care va fi nevoie. De asemenea, vei afla care sunt masurile de siguranta de aplicat intr-un atelier de confectii metalice.

Atelierul de confectii metalice si dotarea lui

1 atelier de confectii metalice-min

Atelierul de confectii metalice poate fi un proiect simplu, ce se va transforma intr-un business profitabil pentru oricine se incumeta sa porneasca la drum in aceasta directie. Piata confectiilor metalice se afla intr-o continua ascensiune, asa ca, indiferent de marimea firmei, comenzile vor exista intotdeauna.

Confectiile metalice sunt acele structuri fabricate din metal brut, ale caror realizare presupune taiere, ardere, sudare, prelucrare, formare si asamblare. Practic, metalul brut se transforma in forme prefabricate pentru uz de asamblare. Confectiile metalice pot fi utilizate in diferite domenii, chiar si in amenajarea spatiilor din interiorul sau exteriorul locuintei, avand atribute de top: rezistenta mare la coroziune, la temperaturi scazute si la precipitatii, durabilitate si posibilitatea de a se reintegra in alte decoruri pe viitor, intretinerea foarte usoara (se va tine cont doar de recomandarile de baza de curatare ale producatorului).

Ce este un atelier de confectii metalice

Atelierul de confectii metalice este acel spatiu unde se fabrica o gama variata de produse: rafturi, panouri publicitare, porti, balustrade, stalpi cu profil special, usi metalice, ferestre, garduri, gratare, copertine, containere, rezervoare, ambalaje metalice, feronerie, hale metalice, accesorii pentru masini agricole etc. Acest spatiu trebuie sa fie dotat cu scule si unelte necesare pentru a se garanta obtinerea de rezultate optime.

Organizarea unui atelier de confectii metalice

Infiintarea unui atelier de confectii metalice presupune existenta cunostintelor tehnice, inchirierea unui spatiu adecvat, inchirierea sau achizitia de scule si unelte si a unor mijloace de transport de mare tonaj.

 • Primul pas trebuie sa fie reprezentat de gasirea sau construirea unei locatii corespunzatoare. Sediul atelierului trebuie sa aiba o suprafata cu dimensiuni suficiente pentru plasarea tuturor posturilor de lucru, inclusiv a masinilor diverse. Intre posturile de lucru trebuie sa existe suficient spatiu pentru a se putea tranzita in siguranta zonele fara a impiedica desfasurarea activitatii in diversele zone ale atelierului. Importanta este si posibilitatea realizarii unei aerisiri corespunzatoare, deoarece in atelier sunt emise gaze cu potential periculos asupra sanatatii umane. De cele mai multe ori, ventilatia naturala nu este suficienta, asa ca e nevoie de un sistem de ventilatie mecanica. Nu va fi uitata nici problema iluminarii, deoarece spatiile intunecate pot duce la aparitia unor accidente
 • Al doilea pas este legat de modul de asezare a spatiilor de lucru, a uneltelor si sculelor necesare. In aceasta privinta trebuie respectata o anumita logica. De exemplu, aparatele cu utilizare intensa trebuie sa fie plasate intr-o zona usor accesibila. O alta prevedere trebuie sa fie legata de realizarea unor culoare de transport destul de largi, avand in vedere ca, de multe ori, acestea vor fi tranzitate de obiecte voluminoase
 • Al treilea pas este reprezentat de amenajarea unui spatiu pentru odihna si relaxarea muncitorilor. Atelierul principal este un loc zgomotos si cald, din acest motiv, muncitorii au nevoie de o zona linistita, unde sa se relaxeze, sa ia o pauza de masa sau de cafea si sa se odihneasca un anumit timp

Fonduri pentru dotarea unui atelier de confectii metalice

Un program de finantare extrem de apreciat pentru infiintarea unui atelier de confectii metalice este StartUp Nation. Prin intermediul acestui program, antreprenorii pot solicita o finantare nerambursabila destul de generoasa, ce poate fi considerata un ajutor excelent pentru a pune bazele unei afaceri profitabile.

Prin proiect se pot achizitiona spatiile si echipamentele fara probleme. Va fi nevoie sa se indeplineasca anumite conditii: firma sa aiba un anumit cod CAEN, sa creeze un loc de munca si sa-l mentina pe timp de 2 ani, incepand cu anul urmator implementarii acestui proiect etc.

Recomandari de scule si unelte necesare pentru dotarea unui atelier de confectii metalice

2 scule si unelte pentru atelierul de confectii metalice-min

Prelucrarea metalelor poate sa inceapa ca un simplu hobby si sa devina in scurt timp o afacere profitabila. Pentru a obtine produse de calitate, care sa fie recunoscute si cerute pe piata de catre clienti, este esential ca atelierul sa fie dotat cu unelte si scule de top, care sa fie de ajutor mesterilor in acest sens. In acest atelier este nevoie de taiere, sudare, slefuire, satinare, astfel incat echipamentele potrivite vor reusi sa execute cu succes operatiunile enumerate. Printre aceste scule si unelte se pot numara: panza banzic (un tip de fierastru cu banda), masina de sanfrenat (taie oblic metalul), masina de debitare cu plasma, masina de debitare cu laser, masina de filetat metale, fierastraie pentru debitat metal, fierastraie pentru debitat metal cu disc, cu banda, fierastrau pendular, foarfeci, polizoare profesionale si unghiulare etc.

Scule pentru gaurit si insurubat in dotarea unui atelier de confectii metalice

Pentru prelucrarea suprafetelor sunt utile masina de slefuit, masina de satinat si masina de lustruit. Cu ajutorul lor se indeparteaza vopseaua veche, lacul sau rugina si se finiseaza suprafata prelucrata anterior.

 • Masina de slefuit poate fi cu disc, banda sau perie si masina de slefuit orbital sau alternativ
 • Masina pentru satinat este utila pentru operatiunile de slefuire, polizare si structurare a pieselor din metal (mai ales aluminiu si inox) cu ajutorul unei role
 • Masina de lustruit este de ajutor pentru finisarea excelenta a suprafetelor produselor din metal

Scule pentru debitat in dotarea unui atelier de confectii metalice

Debitarea este o prima etapa in realizarea confectiilor metalice. In acest sens va fi nevoie de mai multe scule electrice, cum ar fi:

 • Masina de debitat metal este puternica, taie materiale feroase si neferoase, tinand cont de unghiurile si lungimile dorite. Cu ajutorul sau se vor taia bare, profile, tevi, obiecte metalice groase
 • Fierastraul cu banda prelucreaza diferite obiecte metalice, reusind sa le taie la 90 de grade sau la unghiuri cuprinse intre 0 si 45 de grade. Unele modele se pot folosi si in medii in care exista risc de incendiu
 • Fierastraul circular pentru debitarea metalelor (portabil sau fix) taie materialele din otel, aluminiu, a materialelor neferoase
 • Fierastraul alternativ sau de tip sabie poate fi cu acumulatori sau legat la reteaua electrica si este utilizat pentru taierea tevilor din fonta, profilelor metalice, in dezmembrarile auto sau late operatiuni desfasurate intr-un atelier de confectii metalice
 • Foarfeci pentru taiat tabla (manual sau electric)
 • Bomfaierul

Echipamentele pentru sudura utilizate in confectii metalice

Aparatul de sudura este un echipament extrem de util in producerea de confectii metalice. Acesta poate fi invertor MMA (foarte popular, apreciat mai ales de catre profesionisti) sau aparat de sudat cu sarma MIG-MAG (aparat de sudura cu sarma foloseste un gaz activ sau inert). Cea mai buna varianta este un invertor de sudura multiproces, care sa ofere ambele tipuri de operatiuni.

Dotarea atelierului de confectii metalice - masuri de siguranta de aplicat

3 atelier de confectii metalice-min

Securitatea in munca este reglementata la nivel national prin intermediul unor norme specifice, care au rolul de a indeparta pe cat posibil producerea unor accidente de munca sau aparitia unor boli profesionale. Un atelier de confectii metalice este un mediu destul de periculos din cauza numeroaselor masini de mare putere implicate in aceasta activitate si a manipularii unor obiecte metalice, cu greutate mare, contondente sau ascutite.

Pentru a se evita situatiile nedorite sunt necesare masuri de prevenire a accidentelor de munca. Cea mai importanta masura este legata de instruirea personalului in ceea ce priveste regulile de urmat. Instruirea trebuie facuta periodic, la ea trebuind sa participe toti angajati implicati, inclusiv cei care nu desfasoara activitatea de munca propriu-zisa in atelier.

O alta masura cu rol de asigurare a protectiei muncii este dotarea cu echipament individual de protectie. Legile statului roman obliga pe lucratorii din atelierele de constructii si de confectii metalice sa utilizeze un echipament adecvat, pe tot parcursul prezentei la locul de munca, fara nicio exceptie. Echipamentul este alcatuit din salopete rezistente, ochelari de protectie, manusi speciale pentru diverse activitati, bocanci de lucru, cu protectie metalica si casti de protectie. Nu trebuie uitate nici antifoanele, deoarece atelierele de confectii metalice sunt foarte zgomotoase.

Utilajele folosite in ateliere au potential de producere a unor accidente, de aceea este obligatoriu ca in raza de actiune a acestora sa fie create imprejmuiri. In aceeasi ordine de idei aceste utilaje trebuie utilizate doar de catre persoanele care sunt calificate, in niciun caz in zona lor nefiind permisa prezenta unor persoane neinstruite sau din afara atelierului.

Iluminatul locului de munca trebuie sa fie facut conform normelor generale de protectie, in asa mod incat sa fie suficienta vizibilitate, indiferent de zona de atelier. In cazul in care este necesar iluminatul suplimentar in zone inguste se vor folosi doar lampi alimentate la tensiunea de 24 V si nu la 220 V.

Actionarea diverselor scule si utilaje prezente in atelier se va face conform regulilor, orice incarcare a acestora putand duce la aparitia unor accidente de munca periculoase. Se va avea in vedere ca fiecare lucrator sa cunoasca ce are voie si ce nu are voie sa faca la punctul de lucru ocupat. Multe dintre accidentele de munca se petrec din cauza utilizarii unor echipamente necorespunzatoare din punct de vedere tehnic. Din aceasta cauza, sculele si uneltele neconforme vor trebui sa fie scoase din functiune pana la repararea adecvata.

Daca apar, totusi, astfel de evenimente nedorite, trebuie sa fie luate masuri pentru luarea unor decizii corecte. In fiecare schimb din atelierul de confectii metalice va exista o persoana special instruita, care stie ce are de facut in cazul in care apare o situatie nedorita (masurile de prim ajutor, anuntarea serviciilor de interventie).

In concluzie, organizarea unui atelier de confectii metalice poate reprezenta o buna idee de afaceri. Succesul depinde in mare parte de utilizarea unor scule si echipamente potrivite, dar si de angajarea unor lucratori calificati si dedicati muncii.

Surse foto: unsplash.com

Comentarii

Articole similare